Zijn vetten gezond? Het verschil tussen onverzadigde en verzadigde vetten
Zijn vetten gezond? Het verschil tussen onverzadigde en verzadigde vetten
Vetten volledig schrappen uit je menu? Dat is geen goed idee. Er bestaan namelijk verschillende soorten vetten: verzadigde (‘slechte’ vetten) en onverzadigde (‘goede’ vetten). Je mag dus zeker nog vetten opnemen, maar dan moet je wel voor de juiste vetten kiezen. We zetten de verschillen tussen beide even op een rijtje.
Vermijd slechte of verzadigde vetten
Wordt er over slechte vetten gesproken? Dan gaat het meestal over verzadigde vetten. Die vind je terug in kaas, room, boter, charcuterie, palmolie, kokosolie en dus ook in producten, zoals chips, koekjes of taarten. Het gaat met andere woorden om dierlijke voedingsmiddelen. Je lichaam heeft echter geen nood aan die ongezonde vetten. Bovendien zijn ze slecht voor je lijn. Conclusie? Vermijd slechte of verzadigde vetten zoveel mogelijk!
Onverzadigde vetten zijn wel goed voor je lichaam
De onverzadigde vetten kunnen we opdelen in twee groepen: de meervoudig onverzadigde vetten en de enkelvoudig onverzadigde vetten. Je lichaam heeft meervoudig onverzadigde vetten wel degelijk nodig. Sommige van die vetzuren kan je lichaam niet zelf aanmaken en moet je dus via je voeding opnemen. Je vindt ze in plantaardige levensmiddelen, in raapzaadolie, lijnzaad-, walnoot- en sojaolie. Ook in vette vis, zoals tonijn, makreel, zalm, forel, haring en sardines, vind je die vetten terug. Deze vetten verhogen de goede cholesterol en verlagen de slechte.
Enkelvoudige onverzadigde vetten maakt je lichaam zelf aan en moet je dus niet uit voeding halen. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om die vetten ook via je voeding op te nemen. Ze zijn namelijk nog altijd veel gezonder dan de verzadigde vetten. Je vindt ze in olijfolie, amandelen, pistachenoten, walnoten en hazelnoten.
Hoeveel vet mag je eten?
Ook al worden de onverzadigde vetten als gezond bestempeld, er zit toch een limiet op de hoeveelheid die je mag opnemen. Zo eet je tijdens je dieet het best niet meer dan 30 gram vet per dag. Dat lijkt misschien veel, maar je bereikt die hoeveelheid sneller dan je denkt. Let daarom op voor de verborgen vetten. Zo eet je namelijk vaak vet in vlees, charcuterie, kaas en zuivelproducten zonder dat je daarbij stilstaat.
Ga daarom altijd op zoek naar producten met het laagste vetgehalte. Kies dus melk- en andere zuivelproducten met een vetgehalte van maximum 1,5%. Geef ook de voorkeur aan gekookte ham en vetarm gevogelte of kalfsvlees. Wil je vlees bakken in olie? Giet de olie dan niet onmiddellijk in de pan, maar meet het af met een theelepel.