Waarom een crashdieet allesbehalve gezond is
Waarom een crashdieet allesbehalve gezond is
Wie start met diëten, begint vaak overenthousiast. We willen zo veel mogelijk kilo’s kwijtraken, en dat in een zo kort mogelijke tijd. Deze manier van afslanken wordt ook wel het crashdieet genoemd en is erg populair. Toch zullen diëtisten nooit een crashdieet voorschrijven. Reden: de grote gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan. Ontdek hier waarom je beter voor een evenwichtig en stapsgewijs dieet kiest!
Een crashdieet: wat houdt dat in?
Een crash dieet is een fel gecontesteerde methode om in korte tijd veel gewicht te verliezen. Er bestaan tal van varianten van het crashdieet, maar het basisprincipe blijft hetzelfde. Je vermindert drastisch het aantal calorieën dat je dagelijks opneemt, waardoor je gewicht automatisch met rasse schreden afneemt. Op de korte termijn werkt dit bijzonder efficiënt, wat meteen de grote populariteit van het crashdieet verklaart. Maar of het ook om een gezonde manier van afslanken gaat, is een andere vraag…
Crashdieet: dit zijn de risico’s
Met een crashdieet zet je je lichaam op het verkeerde been. Het denkt dat er een periode van calorieschaarste aankomt en begint in allerijl reserves aan te leggen. Daarvoor spreekt het niet alleen je vetmassa aan, maar ook het vocht in je lichaam en de spiermassa. Het zal je allicht niet verwonderen dat een drastische afname van lichaamsvocht en spiermassa ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. We lijsten ze even voor je op:
- Een hoger risico op nier-, lever- en hartklachten.
- Mogelijk jojo-effect wanneer je weer normaal begint te eten.
- Meer last van vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid.
- Risico op galstenen en botafbraak.
- …
Een evenwichtig dieet: hoe het wél moet!
Ben je overtuigd van de risico’s, maar wil je vooral veel kilo’s kwijt? Dan kies je het best voor een evenwichtig dieet met een stapsgewijze aanpak. Misschien zal je aanvankelijk wat minder snel afvallen, maar op de lange termijn is het altijd de beste keuze!
Een goed voorbeeld van een gezond alternatief is het BCM Dieet. Daarbij eet je nog altijd drie maaltijden per dag, waarvan twee dieet- of vervangmaaltijden. De derde maaltijd eet je zoals gewoonlijk samen met je gezin. Zo houd je het langer vol. Bovendien is de doeltreffendheid van deze aanpak wetenschappelijk bewezen!