Vijf emoties die ongezond eten veroorzaken
Vijf emoties die ongezond eten veroorzaken
In 75% van de gevallen wordt overeten veroorzaakt door emoties. Dit is niet abnormaal, want toen we klein waren werd de link tussen eten en emoties al gelegd. Denk maar aan de lolly die je kreeg als je heel hard moest huilen of het ijsje als je met je fiets viel. Vandaag eet je een stuk chocolade als je eenzaam bent of neem je een zak chips als je gestresseerd bent. Leer deze emoties die ongezond eten veroorzaken herkennen en de eetbui die het veroorzaakt te mijden.
Ongezond eten emotie 1: verveling
Je zou zeggen dat verveling tegenwoordig niet meer mogelijk is met honderden tv-zenders, duizenden computerspelletjes en de smartphones waarmee je ongeveer alles kan… Toch ervaren we nog vaak verveling en dit zet ons aan tot eten, want eten geeft je een goed gevoel en slijt de tijd. Het gebeurt vaak onbewust, maar toch is het belangrijk dat je het gevoel van verveling opmerkt en de eetbuiten stopt!
Ongezond eten emotie 2: stress
Je buik verwart stress met honger, waardoor je net zoveel gaat eten tot het gevoel weg is. Véél eten en vooral veel ongezond eten, daar wordt je dik van. Eetbuien door stress veroorzaken bovendien extra gewichtstoename doordat het lichaam in een periode van stress overschakelt op overlevingsmodus. Dat wilt zeggen dat je lichaam minder eten nodig heeft, maar terwijl eet jij evenveel en vaak zelfs meer.
Ongezond eten emotie 3: eenzaamheid en verdriet
Niet alleen in de film grijpen de sterren met een gebroken hart naar een grote pot ijs of een overdosis chocolade. Ook in het “echte leven” zoeken we troost door te eten. Je grijpt dan waarschijnlijk naar chocolade, ijsjes, snoepjes… en onze rotgevoelens worden gedempt en vermijd je de confrontatie met de kern van het verdriet. Natuurlijk is dit NIET de juiste oplossing!
Ongezond eten emotie 4: teleurstelling
Zelfmedelijden laat jezelf toe om troost te zoeken in de snoepkast. Dit komt voornamelijk doordat je van jongs af al getroost werd met iets lekkers.
Ongezond eten emotie 5: geluk
Hetzelfde geldt voor geluk: we belonen ons zelf omdat het goed gaat en dat doen we met eten. We sussen de eetbuien hier met de verzachtende woorden “ik heb dit verdient”.
Wil jij dit ongezonde emo-eetgedrag tegengaan? Ontdek dan onze tips om emotioneel eten te voorkomen!
Inspiratiebron: Leontien.nl