‘s Avonds laat eten is ongezond: mythe of waarheid?
‘s Avonds laat eten is ongezond: mythe of waarheid?
Mag je ’s avonds laat eten of beter niet? Het is een dilemma waarmee heel wat mensen worstelen en nog meer tegen zondigen. Kom je meer bij als je een late snack neemt? En welke voeding vermijd je het best? We zetten alle antwoorden netjes op een rijtje.
Wat en hoeveel je eet is van belang
’s Avonds laat eten heeft geen rechtstreekse invloed op je lichaamsgewicht. Het tijdstip op zich is niet belangrijk, wel wát en hoeveel je eet. In mediterrane landen eten mensen bijna nooit vóór 20 uur, maar dat heeft niet per se een invloed op hun gewicht. ’s Nachts blijft onze stofwisseling op gang, maar verloopt ze wel trager dan overdag. Als je vóór het slapengaan te veel eet en te veel calorieën inneemt, loop je het risico dat een deel niet verbrandt en als vetmassa wordt opgeslagen. En op die manier word je er niet slanker op.
Laat eten: vermijd ongezonde snacks
Heel wat mensen eten na hun avondmaaltijd nog ongezonde snacks, wanneer ze bijvoorbeeld tv-kijken. Chips, nootjes, koekjes, chocolade, popcorn: deze snacks bevatten allemaal veel calorieën en vetten en dat voel je. Hetzelfde geldt overigens ook voor frisdrank en alcohol. Te veel calorieën zadelen je namelijk op met overgewicht, of je ze nu ’s avonds, ’s middags of ’s morgens inneemt. Als stelregel geldt dat vrouwen gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig hebben, terwijl dat aantal voor mannen rond 2.500 kcal schommelt.
Gezonde alternatieven
Een yoghurtje, fruit, gezonde nootjes, een wortel of een rijstkoek? Het kan absoluut geen kwaad om ’s avonds (na de maaltijd) nog gezonde tussendoortjes te eten. Meer zelfs, er wordt aangeraden om gedurende de hele dag een paar tussendoortjes te voorzien, zodat je geen hongeraanval krijgt en naar ongezonde voeding grijpt. Je stofwisseling werkt zelfs beter wanneer je regelmatig (om de paar uur) iets verorbert.
Conclusie? Laat je niets wijsmaken en eet gerust een gezonde snack voor het slapengaan. Maar hou het gezond!