Passen light producten in een gezond dieet?
Passen light producten in een gezond dieet?
Light is niet meer weg te denken uit ons dagelijks dieet. We grijpen dan ook steeds vaker naar light producten omdat we sneller en meer willen afvallen. Handig toch, zo caloriearm kunnen eten? Maar dat een product ‘light’ is, betekent niet dat het ook binnen een gezond dieet past. Light producten bevatten namelijk aspartaam – of andere kunstmatige zoetstoffen – en kunnen de energieregeling van je lichaam daardoor grondig verstoren.
Wat zijn ‘light’ producten?
Een product mag pas light worden genoemd, als het minimaal dertig procent minder calorieën bevat dan zijn ‘normale’ variant. Voedingsfabrikanten zorgen daarvoor door het suiker- of vetgehalte van het product te verlagen. Staat er ‘0 %’ op een label van een product vermeld (bijvoorbeeld op yoghurt)? Dan slaat dat doorgaans maar op één stof. Opletten geblazen dus! Als de yoghurt bijvoorbeeld nul procent vet bevat, betekent dat meestal dat er meer suiker aan is toegevoegd.
Waarom kiezen voor light producten?
Lightproducten bevatten minder calorieën en passen dus wel degelijk in een caloriearm dieet. De valkuil zit hem in het psychologische effect: omdat er toch minder calorieën zitten in dat plakje lightkaas, denken we dat het geen kwaad kan om er meer van te eten. Een foute denkwijze, natuurlijk.
Aspartaam
Een ander probleem met light producten is dat ze vaak aspartaam of een andere kunstmatige zoetstof bevatten. En die houden onze drang naar zoet in stand. Wil je echt gezonder eten en afkicken van suiker? Laat de light frisdrank en andere kunstmatig gezoete voedingswaren links liggen.
De sleutel tot een gezond dieet
Gelukkig heb je geen light producten nodig om af te vallen. Gezond diëten komt gewoon neer op minder calorierijk eten en meer bewegen. Hoe je je calorieën kunt beperken zonder light producten? Verklein je porties, bereid je eten vers – volkorenproducten, fruit en groenten, vis en mager vlees zijn de ingrediënten bij uitstek – en drink vooral voldoende water (tot anderhalve liter per dag). Ook maaltijdvervangers kunnen je helpen.