Osteoporose voorkomen: hoeveel calcium is voldoende?

Osteoporose voorkomen: hoeveel calcium is voldoende?

Osteoporose of botontkalking is een aandoening van het skelet die de botmassa verlaagt en de structuur van de botten aantast. Osteoporose is op zich pijnloos, maar het maakt de botten zo broos dat ze erg gemakkelijk breken. Helaas is osteoporose ongeneeslijk, maar gelukkig kun je wel heel wat doen om je kans op osteoporose tot een minimum te beperken. 

Osteoporose voorkomen begint op jonge leeftijd

Osteoporose wordt veroorzaakt door een samenspel van factoren. Enerzijds spelen onze genen een grote rol. Anderzijds heeft ons voedingspatroon voor de leeftijd van 30 jaar ook heel wat in de pap te brokken. Tot die leeftijd bouwen we namelijk botmassa op, en een lage botmassa werkt osteoporose flink in de hand. Zodra we ouder zijn dan dertig, breekt onze botmassa alleen nog maar af. Daarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd een zo hoog mogelijke piekbotmassa op te bouwen.

Calcium vormt je botten

Om sterke botten te vormen, heeft je lichaam voldoende calcium nodig. De vereiste hoeveelheid calcium hangt af van je leeftijd. Jongeren tussen 12 en 18 jaar, vrouwen na de menopauze en 60-plussers hebben 1200 mg calcium per dag nodig. Vanaf 18 jaar wordt 900 mg per dag aanbevolen. Melkproducten zijn met andere woorden onontbeerlijk, want een voedingspatroon zonder melkproducten bevat gemiddeld slechts 300 mg calcium per dag. Ook de BCM maaltijdvervangers bevatten calcium.

Vitamine D

Voldoende calcium eten is één ding, maar je lichaam heeft ook voldoende vitamine D nodig om al dat calcium goed te kunnen absorberen. Vitamine D haal je voor een klein gedeelte uit je voeding (denk maar aan vette vis, lever, kaas, boter en eieren), maar het grootste deel maakt je lichaam zelf aan onder invloed van zonlicht. Daarom bevelen dokters aan om elke dag minstens een kwartier met je handen en gezicht onbedekt buiten te lopen.