Minder suiker eten? Dit zijn de oorzaken van zin in suiker!
Minder suiker eten? Dit zijn de oorzaken van zin in suiker!
Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat we té veel suiker eten. Onze dagelijkse suikeropname bedraagt maar liefst 10% van onze dagelijkse energieopname. Dat kan je vertalen in 50 gr suiker oftewel 12 eetlepels. Om gezond te leven zouden we volgens de Wereldgezondheidsorganisatie deze suikeropname moeten halveren naar maximum 6 eetlepels suiker per dag. Minder suiker eten en een suikervrij dieet starten is dus de boodschap!
Moderne ziektes veroorzaakt door suiker
Door de overvloedige suikeropname stijgt het risico op hartziekten, diabetes en obesitas. Deze moderne ziektes worden veroorzaakt door de grote hoeveelheden suiker die we consumeren. Daarom is het van groot belang dat we onze suikeropname beperken en minder suiker eten, maar hoe begin je daar aan?
Hoe minder suiker eten?
Het meeste suiker eten we onbewust via verwerkte voeding zoals snoepjes, frisdranken… Wist je trouwens dat één lepel ketchup reeds vier gram suiker bevat? Daarnaast zijn er ook zaken die de zin in zoetigheden doen toenemen. We zetten deze oorzaken van zin in suiker op een rij en met een kleine verandering in deze gewoonten, slaag je er vast in om minder suiker te eten!
Minder suiker eten door deze oorzaken aan te pakken
Maaltijden met verwerkte koolhydraten
Kies liever voor maaltijden zonder verwerkte koolhydraten zoals volkoren producten. Deze hebben minder impact op je bloedsuikerspiegel, waardoor deze ook minder gaat pieken. Enja, het is één visieuze cirkel: doordat er minder suikerpieken zijn, zijn er minder dallen en heb je minder zin in suiker!
Je ontbijt overslaan
Door je ontbijt over te slaan, krijg je voormiddag honger en zin in suiker. Je eet dan waarschijnlijk een zoete koek. Door deze koek stijgt je bloedsuikerspiegel en krijgt je lichaam een boost. Maar zodra de suikers uit deze koek uitgewerkt zijn, krijg je opnieuw een dipje en terug zin in iets “lekkers”. Door te ontbijten kan je dit zoet moment voorkomen en kom je de voormiddag zonder problemen door. Kies een volkoren boterham met suikerarm beleg of havermout met melk om de dag mee te beginnen.
Koffie drinken
Koffie bevat cafeïne en dit stimuleert het niveau van stresshormonen en laat de adrinaline toenemen. Hierdoor stijgt eerst je energieniveau om daarna weer sterk te dalen. In dit dal krijg je zin in suiker om terug energieker te worden… De boodschap: zo min mogelijk koffie drinken!
Alcoholische dranken nuttigen
Als je alcohol drinkt, stijgt je bloedsuikerspiegel. Dat komt doordat het een vloeistof is en deze sneller in de bloedstroom geabsorbeerd wordt dan suiker. Daarnaast bevat alcohol ook meer calorieën dan suiker en als je een avondje iets teveel alochol dronk, krijg je de dag nadien extra veel zin in suiker.
Minder suiker eten: gezonde alternatieven
In de eerste plaats is sport een goede manier om minder zin te hebben in suiker. Als je regelmatig sport, voel je je vitaler en minder moe. Bovendien helpt lichaamsbeweging om stress tegen te gaan en je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Daarnaast neemt het het verlangen naar suiker weg.
Ook een gezonde snack tussen de maaltijden helpt om het verlangen naar suiker te verminderen. Als je voor fruit kiest, is het wel belangrijk dat je druiven en bananen op zij laat liggen, deze bevatten namelijk veel natuurlijke suikers.
Bovendien wilt het niet zeggen dat je door suiker te schrappen niet meer mag genieten. Je kan bijvoorbeeld een stukje donkere chocolade eten, hier zit bijna geen suiker in. Of een potje suikervrije yoghurt met besjes, njam njam njam…