Hoe afvallen? We ontmaskeren 5 afslankmythes!
Hoe afvallen? We ontmaskeren 5 afslankmythes!
Over afslanken, vermageren en afvallen is al veel gezegd en geschreven. Maar dat wil daarom niet zeggen dat je alles onmiddellijk als waarheid moet aanzien. Om het kaf van het koren te onderscheiden, hebben we vijf vaak gehoorde mythes over “hoe afvallen” ontmaskerd!
1. Brood en pasta zijn échte dikmakers
Mythe één ontmaskerd: brood en pasta zijn géén dikmakers. Beide bestaan voornamelijk uit koolhydraten en dat is waar iedereen bang van is. Veel populaire diëten schrappen namelijk de koolhydraten, maar dat is niet nodig. Schrap liever de roomsauzen van je pasta en het vette beleg van je brood en kies bijvoorbeeld voor verse tomatensaus en mager beleg.
2. Van laat eten word je dik
Mythe twee ontmaskerd: hoe je het ook draait of keert, je lichaam heeft energie nodig, zowel ’s morgens als ’s avonds, om te functioneren. Je lichaam verbrandt die energie of calorieën door zijn functies uit te voeren. Als je meer calorieën verbrandt dan je opneemt, val je af en vice versa. Of je nu om 6u of om 20u ’s avonds eet.
3. Chocolade is de gevaarlijkste vijand tijdens je dieet
Mythe drie ontmaskerd: van een stukje chocolade word je niet dik, ook niet van enkele blaadjes chips of een paar dropjes. Toch zien veel vrouwen dit als ‘verboden terrein’ tijdens het dieet en daar zit de fout. Doordat je jezelf dingen gaat verbieden, denk je al bij de minste misstap dat je dieet voor niets geweest is. Pas wanneer je zelf baas speelt over je eetgewoonten en alles kan doseren, kan je eten wat je wil.
4. Lightproducten zijn beter als je wil afvallen
Mythe vier ontmaskerd: in lightproducten is minstens één van de ingrediënten met 30% verlaagd. Dat wil zeggen dat er ofwel 30% minder vet, 30% minder suiker of 30% minder cafeïne in zit. Het kan dus best zijn dat een lightproduct even veel of zelfs meer calorieën bevat als de gewone versie.
5. In de winter mag je meer eten dan in de zomer
Mythe vijf ontmaskerd: we verbruiken in de winter amper meer energie dan in de zomer. Het is wel waar dat je door de kou gaat rillen en je lichaam meer energie nodig heeft om op temperatuur te blijven. Dit effect is echter minimaal op je verbranding. Bovendien gaan de temperaturen in ons land zelden onder nul en worden we weinig blootgesteld aan kou. Er is dus geen reden om meer te eten in de winter, want een winterslaapje doen we ook niet.