Het koolhydraten dieet: is suiker echt ongezond?
Het koolhydraten dieet: is suiker echt ongezond?
Koolhydraten, eiwitten en vetten zijn onmisbare bouwstenen voor ons lichaam. Ze zijn niet enkel fundamenteel voor de goede werking en de immuniteit; de hersenen hebben nood aan suikers. Een tekort aan suikers zorgt ervoor dat het lichaam deze zoekt in het eigen lichaam, namelijk in de spieren. Het gevolg? Een dalende basale stofwisseling en verlaging van het energieverbruik. Geen energie betekent trouwens weinig beweging en bijgevolg weinig verbranding. Tijd voor een koolhydraten dieet.
De soorten suikers; hoe complexer, hoe beter
Er bestaan enkele, dubbele en meervoudige suikers. De basis is glucose. Bij de opname van suikers, zorgt de glucose voor een verhoogde bloedsuikerspiegel, een hogere insulinespiegel en dus energie. Enkelvoudige koolhydraten die in kristalsuiker, snoep, frisdrank en zelfs bloemzitten, zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, maar ook een snelle daling. Dit noemt men de zogenaamde energieboost of sugar-rush. Het gevolg is een snel hongergevoel, en dan eten we wat. Tegelijkertijd blokkeert de insuline de vetverbranding en krijgen we te maken met een vicieuze cirkel. Het is dan ook geen verrassing dat dit op lange termijn leidt tot een gewichtstoename.
Meervoudige of complexe suikers hebben een compleet andere werking. We vinden deze ‘gezonde’ koolhydraten onder meer in volkorenproducten, peulvruchten en groenten. Meervoudige suikers worden trager verteerd, de verhoging van de insulinespiegel gebeurt later en minder sterk. Net zoals de minder felle daling van de bloedsuikerspiegel. Bovendien bevatten volkorenproducten, peulvruchten en groenten veel vitamines, mineralen, vezels en weinig calorieën en vetten. Dit geeft een langer verzadigingsgevoel, waardoor we ons krachtiger en vitaler voelen.
Overdaad schaadt, maar we kunnen niet zonder suikers
Koolhydraten worden vaak beschouwd als dikmakers en worden daarom vaak geweerd uit diëten. Koolhydraten hebben echter hun plaats in evenwichtige voeding en passen dus ook in een dieet. Het is een kwestie om te kiezen voor de juiste soort, mix en kwantiteit.