Gezond koken met kool, de winterse vitaminebom
Gezond koken met kool, de winterse vitaminebom
In de winterperiode kunnen we de extra vitaminen goed gebruiken. Het grillige weer, de vriestemperaturen en het vele binnenzitten verzwakken onze weerstand. Je daartegen wapenen, doe je door veel fruit en groenten op het menu te zetten. Kool is een echte wintergroente, en met de verschillende varianten van deze vitaminebom kan je eindeloos experimenteren. Bovendien is kool arm aan calorieën, en dus vriendelijk voor de lijn. Perfect voor wie bewust bezig is met een gezond dieet.
Kool raak je nooit beu
De wintergroente bij uitstek bestaat in zo veel verschillende vormen, dat je al heel kieskeurig moet zijn om niet minstens één koolsoort naar je gading te vinden. Met kool breng je kleur in je bord, en dat is mooi meegenomen in de donkere winterperiode. Kookinspiratie nodig? Met onze tips wordt gezond koken met kool makkelijk en leuk!
Kool in slaatjes
Slaatjes associëren we vooral met de zomer. Toch kan je ook in de winter lekkere en lichte slaatjes bereiden met wintergroenten, die het goed doen als bijgerecht bij vlees of vis. Vooral witte en rode kool zijn makkelijk te verwerken in slaatjes. Zo ga je te werk:
- Snij de witte of rode kool in dunne reepjes, of gebruik een keukenmachine om de kool fijn te hakken.
- Blancheer de kool even in gezouten water om ze wat zachter te maken, of verwerk ze rauw, als je je groenten graag knapperig hebt.
- Maak een dressing op basis van mosterd, rode wijnazijn en een beetje light mayonaise.
- Meng de dressing goed onder de koolreepjes.
- Voeg stukjes appel of rozijntjes toe voor een zoete toets (zeker bij rode kool heel lekker).
- Of combineer de witte kool met een andere fijngesneden groente, zoals wortel of knolselder. Voor extra pit voeg je er een mespuntje mierikswortel aan toe.
Gezond koken op z’n Aziatisch
Heel wat koolsoorten doen het goed in Aziatische gerechten. De Koreanen houden van hun ‘kimchi’; dat is gefermenteerde kool die als bijgerecht geserveerd wordt bij vlees- en visschotels. Ook in de wok kan je kool klaarmaken. Het voordeel van wokgerechten? Ze zijn doorgaans makkelijk te bereiden én snel klaar. Kies voor licht verteerbare kool, zoals Chinese kool of savooikool en breng ze op smaak met Aziatische ingrediënten: Chinees vijfkruidenpoeder, komijn, sojasaus, gember, …
Om te wokken heb je niet veel olie nodig in de pan. Het is de ideale manier om gezonde gerechten op tafel te toveren, die weinig vet bevatten en barsten van de gezonde voedingsstoffen.
Wintergroente stomen: behoud de vitaminen
Wil je je vetinname beperken? Stoom dan eens je wintergroenten in plaats van ze te bakken. Gestoomde groenten zijn gezond, caloriearm en hebben een intensere smaak dan hun gekookte of gebakken variant.