Ben ik te dik? Je BMI berekenen, dat doe je zó!
Ben ik te dik? Je BMI berekenen, dat doe je zó!
Overgewicht zet een zware druk op je levenskwaliteit. Je voelt je minder goed in je vel en bent sneller vermoeid. Bovendien loop je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Een evenwichtig dieet volgen is dan ook de boodschap! Maar vooraleer je daaraan begint, is het belangrijk om eerst te weten of je wel met overgewicht kampt. Je Body Mass Index of kortweg BMI is daarvoor een handig criterium. Je BMI berekenen is zo gebeurd, ontdek hier de formule!
Waarom je BMI berekenen?
De BMI wordt ook wel de Quetelet-index genoemd, naar de Gentse professor die een eeuw geleden de fundamenten legde van de rekenmethode. Je BMI berekenen is een handige manier om snel en eenvoudig te weten te komen of je een normaal gewicht hebt of kampt met ondergewicht, overgewicht of obesitas. Het geeft namelijk de verhouding weer tussen je gewicht en je lengte. Belangrijk is dat die zich binnen de grenzen van het gemiddelde bevindt.
BMI berekenen: de formule
Je BMI berekenen doe je door je gewicht (in kilo) te delen door je lengte (in meter) in het kwadraat. Laten we als voorbeeld de BMI berekenen van een man die 75 kilo weegt en 1,85 meter groot is:
75 kg
____________ = 21,9
1,85 x 1,85
Deze man heeft een BMI van 21,9 en heeft daarmee een normaal lichaamsgewicht:
- BMI onder 18,5 = ondergewicht
- BMI tussen 18,5 en 24,9 = normaal gewicht
- BMI tussen 25 et 29,9 = overgewicht
- BMI vanaf 30 = obesitas
Wil je zo snel mogelijk te weten komen of je al dan niet met overgewicht kampt? Bereken je BMI nú online met de BMI calculator van BCM!
Het alternatief: de BIA-meting
Waar de BMI geen rekening mee houdt, is de verdeling van het vet over je lichaam. Als je BMI te hoog is, is het daarom aangewezen een aanvullende BIA-meting (Bio-electrische Impedantie Analyse) te laten uitvoeren. Met behulp van electroden wordt daarbij nagegaan wat de verhoudingen zijn tussen de hoeveelheid vet, vocht en spiermassa in je lichaam. Die gegevens zijn een goeie basis om je energiebehoefte te berekenen en een evenwichtig dieet samen te stellen.