Afvallen met sport en voeding
Afvallen met sport en voeding
Wie sport kan extra veel eten, hoor je wel eens. Maar dat is niet helemaal waar. Wat is eigenlijk veel sporten en wat doe je de rest van de tijd? Recreatieve sporters, de meeste van ons, hebben genoeg aan een gezonde basisvoeding. Bijeten kan zelfs voor gewichtstoename zorgen, ondanks je goede inzet. Wel kun je op je voeding letten om alles uit je training te halen en het afvallen te bevorderen. We geven je een aantal tips.
Ochtend- of avondtraining?
Dat ligt helemaal aan jou, wat jij prettig vindt. Het voordeel van een ochtendtraining is dat je fris naar je werk gaat. Bovendien is de sportschool vaak rustig. Ben jij meer een avondmens, dan is sporten na je werk de ideale manier om de stress kwijt te raken. Wil je wel op tijd naar bed, sport dan niet te laat. Direct na het sporten kom je moeilijker in slaap.
Hoe vaak trainen?
Hoe meer beweging hoe beter. En dat hoeft echt niet altijd een uitputtende work-out te zijn. Alle beweging telt. Om echt resultaat te zien raden we aan minimaal drie keer per week te sporten. En dan niet de andere dagen zittend doorbrengen, maar lekker veel lopen, fietsen of even schoonmaken. Maak van bewegen een gewoonte.
Helpt een sportdrank mijn sportprestaties verbeteren?
Genoeg water drinken tijdens, maar ook voor en na een work-out is voldoende. Sportdrankjes met suiker kun je beter laten staan. Je hebt genoeg suiker voorradig in je spieren en vaak bevatten die drankjes meer calorieën dan je tijdens het sporten verbrandt. Hoe kun je met voeding je sportprestaties wel verbeteren.
Na het eten of voor het eten trainen?
Sporten op een lege maag zou de vetbranding verhogen. Maar met een beetje brandstof houd je wel langer vol. 2 tot 3 uur na een maaltijd is de ideale tijd om te gaan sporten. Ga je later, eet dan voor je training iets waar je lichaam makkelijk energie uit haalt zoals een banaan of cracker met appelstroop. Beperk de eiwitten, want die verteren langzaam. Na de training is eiwitrijke voeding juist wel goed voor het herstel van je spieren. Bijvoorbeeld yoghurt, kwark, een boterham met ei of pindakaas of een eiwitrijke maaltijd met kip of witvis en veel groenten en/of peulvruchten.
Zoveel trainen en dan toch aankomen. Hoe kan dat?
Schrik niet als na een aantal weken de cijfers op de weegschaal gelijk zijn. Waarschijnlijk zijn je spieren gegroeid en die wegen zwaarder dan vet. Vraag bij de sportschool of ze je vetpercentage kunnen meten. Je voelt vanzelf aan je kleren of je slanker wordt. Zitten ook jouw kleren nog hetzelfde? Neem dan je voeding onder de loep. Houd gedurende een aantal dagen een eetdagboek bij. Vaak zie je dan al waar het fout gaat. We stoppen soms ongemerkt meer in ons mond dan we denken.
Larissa was 97 kg en ongelukkig. Nu straalt ze weer!
“Ik was heel ongelukkig vond mijzelf niet meer mooi. Het was moeilijk om leuke kleding te vinden en op mijn bruiloft kon ik niet de bruiloftsjurk dragen die ik altijd al had gewild.”
Het leven van Larissa is nu helemaal veranderd:
“Natuurlijk waren er ook een aantal zware momenten tijdens het dieet. In het begin vond ik het moeilijk om steeds maar een beetje chocola te eten en door de 4-6 uur zonder tussendoortjes te komen. Maar al gauw wende mijn lichaam eraan. Nu ben ik fit, actief en ga de toekomst met mijn man gezond tegemoed.”