Snackattack: Eerste hulp bij cravings
Snackattack: Eerste hulp bij cravings
Een snackattack of een craving: Ken je dat gevoel? Zit je lekker op de bank naar je favoriete serie te kijken, krijg je een onweerstaanbare trek in iets lekkers. Een snackattack. Terwijl je net een hele avondmaaltijd achter de kiezen hebt. Maar de lekkerste snacks zijn zoet, vet en calorierijk, kortom foute boel! Hoe voorkom je een snackattack en waarom verlangen we na een maaltijd naar weer iets te eten?
Snackattack na het eten: de after-dinnerdip
Allereerst de waarom-vraag: waarom willen we na een maaltijd iets lekkers? Dat komt doordat het ons lichaam behoorlijk wat tijd en energie kost om een maaltijd te verteren. Na het eten – vooral als we (te) veel eten – ervaren we daarom vaak een dip, de bekende after-dinnerdip. Iets lekkers, vaak zoet, levert dan snelle energie. Niet gek dus dat je daar naar verlangt.
Ook wat we eten is van invloed. Voeding met weinig groente, vezels, gezonde vetten en met juist veel suiker zijn een prikkel voor snackattacks. Bijvoorbeeld junkfood of een stuk taart. Hiervan schiet de bloedsuikerspiegel omhoog, om vervolgens weer keihard te dalen. En als de bloedsuikerspiegel laag is, ervaren wij de behoefte om iets te eten.
Cravings, hoe ontstaan ze?
Dit helpt natuurlijk niet om op gewicht te blijven. De kunst is om het lichaam na elke maaltijd tijd te geven voor de vertering. Dan krijgen je hersenen het signaal dat je verzadigd bent en verdwijnt die craving. Maak een wandeling, al is het maar 10 minuten, of ruim even wat op. Ook helpt het om je tanden te poetsen, wacht dan wel een half uurtje na de maaltijd anders tast je glazuur aan. Een suikervrij kauwgumpje of bijvoorbeeld een smint helpt ook.
Regel één om snackattacks te voorkomen
Snackattacks liggen continu op de loer. Op het station prikkelt de geur van warme saucijzenbroodjes de smaakpapillen. Het water loopt je spontaan in de mond! Zo is er altijd en overal wel iets lekkers te vinden. Regel één is om nooit, maar dan ook nooit met honger de deur uit te gaan. En ben je lang onderweg, zorg dan voor een gezond tussendoortje.
Gezonde snacks werken tegen craving
Blijft die onweerstaanbare trek in iets lekkers overheersen, kies dan bewust. Bijvoorbeeld yoghurt of kwark met een beetje honing en walnoten. De eiwitten en vetten zorgen voor een lange verzadiging. Kun je chocolade echt niet laten staan, neem dan een klein stukje pure chocolade. Hoe sterker de smaak des te minder snel je geneigd bent ervan te blijven eten. Voor onderweg kun je een handje ongebrande noten, studentenhaver of een stuk fruit meenemen. Bedenk dat elk tussendoortje dat je onderweg koopt doorgaans (te) veel suiker, vet en zout bevat.