Afvallen in het nieuwe jaar, zo lukt het wél!
Afvallen in het nieuwe jaar, zo lukt het wél!
Acht op de tien Nederlanders heeft in het nieuwe jaar een of meerdere goede voornemens. Afvallen staat elk jaar met stip op nummer één als populairste voornemen. Toch groeit het aantal mensen met overgewicht. Voornemens belanden vaak na een paar weken weer in de prullenbak. Hoe komt dat toch? En hoe zorgen we ervoor dat afvallen nu wél lukt?
Valkuil
De eerste valkuil is om in januari te starten met goede voornemens, die zijn gedoemd te mislukken. De veranderingen in je eetgewoonten zijn vaak zo drastisch na de weldadige feestdagen, dat volhouden extra moeilijk is. Begin dus wat later in het jaar, maar ga niet als een gek schransen tot die tijd. Dan raakt je doel weer verder weg.
SMART
Maak je doel SMART; start met kleine Specifieke doelen, maak je doelen Meetbaar, zorg dat je doelen Achievable (haalbaar) en Realistisch zijn en Track (houdt bij) wat je dagelijks eet en beweegt. Je kunt een coach aanwijzen in je familie- of vriendenkring. Iemand die op de hoogte is van je doelen en je kan ondersteunen. Uiteraard kan je iedereen over je doel vertellen, maar vaak helpt het niet als vrienden continu vragen hoe het gaat.
Oude gewoonten
Afvallen is een ding, de kilo’s eraf houden is een nog grotere uitdaging. Bijna ongemerkt sluipen oude, slechte gewoonten er weer in om onze gezonde voornemens te sabboteren. Zo komen ook de kilo’s beetje bij beetje terug. Zonde van al het harde werken!
Het kan helpen om oude gewoonten op te schrijven. Zo wordt je je bewust van valkuilen en ben je minder snel geneigd eraan toe te geven. Schepte je bijvoorbeeld vaak twee keer op, of snoepte je de laatste restjes uit de pan? Spreek met jezelf af wat niet meer mag, het gevaar schuilt vaak in die verborgen slechte gewoonten.
Kies altijd voor volle graanproducten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. De vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Doordat volle graanproducten langzaam verteren, heb je minder (snel) behoefte aan een dessert. Bovendien bevatten volle graanproducten meer vitaminen en mineralen.
Drink water. Onze hersenen verwarren dorst soms met honger. Heb je tussen de maaltijden behoefte aan iets lekkers, drink dan eerst een glas water. Vaak is de behoefte om te eten dan weg of minder.
Kook zelf. Dan kun je zelf de ingrediënten bepalen en weet je wat je eet. De kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt zitten vol verborgen suiker en vet. En vers is toch veel lekkerder! We hebben een aantal heerlijke recepten voor je om je op weg te helpen.
Beweeg meer. Maar stel geen onrealistische doelen. Als je nooit sport, is het onhaalbaar om vier keer per week naar de sportschool te gaan. Maar loop bijvoorbeeld iedere avond na het eten een half uurtje buiten. Niet alleen goed voor je spijsvertering, maar ook voor je nachtrust.