Is het dieet van Bart De Wever wel gezond?
Is het dieet van Bart De Wever wel gezond?
Bart De Wever volgde een proteïnedieet, en kreeg hiervoor de begeleiding van een diëtiste en een arts. Dit combineerde hij met een strak sportschema. Op minder dan zes maanden tijd, verloor de nieuwe burgemeester van Antwerpen 60 kg, waardoor hij bijna letterlijk halveerde. En zo ken je meteen ook de troef van deze dieetformule: veel kilo’s verliezen op korte tijd! Honger heeft De Wever hiervoor niet moeten leiden. “Wel goesting”, zegt de politicus zelf, “maar dat is iets anders!”
PronoKal-dieet van Bart De Wever
Bart De Wever ging voluit voor een PronoKal-dieet of eiwitverrijkt dieet, dat werd uitgevonden door de Spaanse professor Augustin Molins. Eenmaal je een medisch onderzoek passeert, kan je beginnen aan een regime van zakjesvoeding dat je de eerste twee tot drie maanden moet aanhouden. Tijdens dit eerste stadium van het dieet overleef je op surrogaatproteïnen, waardoor je ongeveer 80% van je overgewicht verliest. Je krijgt veel eiwitten binnen, waardoor je een verzadigd gevoel krijgt. Op een maand tijd kan je op die manier gemakkelijk tot 15 kg verliezen.
Hoe verloopt het PronoKal-dieet?
De kern van dit dieet is dat je weinig calorieën, vet en koolhydraten, maar wel veel eiwitten eet. Dit betekent dus dat vlees, vis, alcohol en fruit volledig uit den boze zijn. Groenten mag je wel eten, zolang ze maar geen suikers bevatten. De zakjes met sap die je de eerste maanden inneemt bevatten alle nodige voedingsmiddelen en de extra porties groenten zorgen voor de nodige vitaminen. De diëtiste volgt het dieet op de voet en schrijft indien nodig extra supplementen met vitaminen, mineralen of proteïnen voor, zodat je spiermassa op peil blijft. In een volgende fase bouw je de zakjesvoeding stap voor stap af en schakel je over op een gezond voedingspatroon. Parallel wordt je ook gecoacht door een bewegingsexpert. Na twee jaar zou je streefgewicht bereikt moeten zijn. De kans op een terugval is bijzonder klein, omdat je ondertussen een gezond eetpatroon en dito levensstijl hebt aangenomen.
Is dit een gezond dieet?
Het PronoKal-dieet kwam in opspraak in de Belgische pers omdat de ingrediënten in de poedertjes niet gecontroleerd zijn door Volksgezondheid en voldoen bijgevolg niet aan de Belgische wetgeving. Op zich bestaat zo’n eiwitverrijkt dieet echter al lang en wordt het vaak toegepast. Als je geen risico hebt op hart- en vaatziekten, niet lijdt aan suikerziekte en aan nog enkele medische criteria voldoet, is er geen risico. Voorwaarde is echter wel dat de beoefenaars van het dieet goed worden opgevolgd door professionals en vitaminesupplementen slikken.