Vis en vlees invriezen: zo begin je eraan!

Vis en vlees invriezen: zo begin je eraan!

Je wil een volwaardige maaltijd klaarmaken, maar je hebt geen tijd om naar de winkel of de slager te gaan. Klinkt dit scenario je bekend in de oren? Dan ben je niet de enige. Heel wat mensen hebben niet altijd alle voedingswaren in huis. Gelukkig zijn er remedies, zoals vlees en vis uit de diepvries. In dit artikel ontdek je hoe je vis en vlees het best invriest en welke soorten het meest geschikt zijn.

Vlees en vis in de diepvries

Kip, kalkoen, rundsvlees en varkensvlees zijn ideaal om in de diepvries te bewaren. Ook vis kan je een tijdje invriezen zonder dat het zijn heerlijke smaak verliest. Op die manier heb je altijd een kleine voorraad vlees of vis in huis om klaar te maken, wanneer je maar wil.

Vries het vlees of de vis altijd in wanneer het nog heel vers is. Was het vlees of de vis en dep het droog. Leg je ingrediënten vervolgens in een diepvrieszakje en zorg ervoor dat alle overbodige lucht eruit is. Sluit daarna het zakje af met een clip. Schrijf ten slotte de datum en de inhoud op het zakje. Zo heb je een duidelijk overzicht van wat er nog in je diepvries ligt en vind je snel terug wat je nodig hebt.

Hoe lang kun je vlees invriezen?

De vuistregel: hoe vettiger de voedingsmiddelen, hoe sneller je ze het best ontdooit en opeet. Groenten en fruit kan je langer bewaren dan dierlijke levensmiddelen.
Een overzicht van de bewaartijd van vlees en vis in de diepvries:
–          gevogelte: 4 tot 5 maanden
–          varkensvlees: 6 tot 8 maanden
–          rundsvlees: 10 maanden
–          vetrijke vis, zoals zalm of makreel: 3 tot 4 maanden
–          magere vis, zoals kabeljauw of schol: 8 tot 10 maanden

Vis of vlees ontdooien

Heb je heerlijke recepten gevonden? Dan is het tijd om je vlees of vis te ontdooien. Laat het zakje altijd in de koelkast ontdooien. Giet de vloeistof die vrijkomt na het ontdooien weg. Heb je het vlees of de vis aangeraakt met bestek? Was het daarna dan goed af met heet water en afwasmiddel. Gebruik altijd proper bestek voor de andere bereidingen. Let zeker goed op bij voedingsmiddelen die je rauw eet, zoals sla of komkommer.