Vermageren na een zwangerschap, dit zijn de aandachtspunten

Vermageren na een zwangerschap, dit zijn de aandachtspunten

De meeste vrouwen komen aan tijdens de zwangerschap, en vaak blijven ook na de bevalling nog enkele overtollige kilootjes hangen. Staar je niet blind op sterren die enkele weken na de bevalling terug strak en slank zijn. Zij hebben nanny’s, personal trainers en gezondheidscoaches ter beschikking om zo snel mogelijk weer in vorm te raken. Na de zwangerschap duurt het gemiddeld een half jaar om terug je normale gewicht te bereiken. Gun je lichaam dan ook die tijd. We zetten enkele aandachtspunten op een rijtje om gezond te vermageren na je zwangerschap.

1. Vermageren na de zwangerschap is geduld hebben

Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van een ingrijpende periode, en zijn normale proporties weer aan te nemen. Volg dus geen strikt dieet na je bevalling. Het is helemaal niet gezond en het maakt je bovendien prikkelbaar. Begin daarom geen calorieën te tellen of plots caloriearm te eten.

2. Vermageren na de zwangerschap is gezond eten

Je lichaam heeft voldoende voedingsstoffen nodig, zoals vitaminen, mineralen en vezels. Eet je gezond en gevarieerd? Dan krijg je bij elke maaltijd verschillende, essentiële voedingsstoffen binnen. Zet dus verse groenten en fruit op het menu, en kies vanaf nu ook voor volkorenproducten, zoals volkorenbrood of volkorenpasta. Suiker- en vetrijke producten laat je beter links liggen. Heb je wat extra hulp nodig? Doe dan een beroep op de BCM Maaltijdvervangers.

3. Vermageren na de zwangerschap is bewegen

Naast gezonde voeding, is ook beweging enorm belangrijk. Wacht hier niet te lang mee na je bevalling. Maar bouw je sport- of bewegingsroutine wel langzaam en niet overhaast terug op, want je lichaam zit nog in de herstelfase en je moet je spiermassa opnieuw opbouwen. Begin je te enthousiast elke dag intensief te sporten? Dan belast je je lichaam waarschijnlijk te veel en is de kans op blessures groot. Begin bijvoorbeeld met dagelijks een kleine wandeling in te lassen. Daarna kun je overschakelen op joggen of andere sporten. Luister hierbij naar je lichaam en forceer jezelf niet. Vraag eventueel bewegingsadvies aan je arts of een coach.

4. Opletten wanneer je borstvoeding geeft

Wanneer je borstvoeding geeft, is een evenwichtig voedingspatroon enorm belangrijk. Verminder dus je calorieopname niet. Je hebt namelijk voldoende voedingsstoffen nodig om je baby te voeden. Kies voor gezonde voeding met voldoende variatie, zodat je genoeg eiwitten, koolhydraten en goede vetten opneemt.

5. Afvallen tijdens zwangerschap is gevaarlijk

Let op: afvallen na de zwangerschap is geen enkel probleem, volg zeker geen dieet tijdens de zwangerschap, want dat is gevaarlijk voor de baby.