Groenten en fruit: hoeveel is voldoende?

Groenten en fruit: hoeveel is voldoende?

Bij een gezond dieet – en een gezond leven – horen groenten en fruit. Daar zijn alle dokters het over eens. Maar daarmee is het laatste nog niet gezegd. Hoeveel groenten en fruit moeten we nu precies op ons bord scheppen om echt gezond te zijn? Eten we onze dagelijkse portie groenten en fruit beter rauw, of maakt het niet uit of je ze klaarmaakt? En zijn vers, ingevroren of uit blik allemaal één pot nat? Tijd om al dat lekkers uit de natuur eens grondig onder de loep te nemen!

Dit vindt de voedingsdriehoek ervan

Op school heb je ongetwijfeld kennisgemaakt met de voedingsdriehoek, maar die is tegenwoordig veel preciezer dan de poster die de juf of meester destijds aan de muur hing. Haal de keukenweegschaal er alvast bij, want volgens de voedingsdriehoek is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten 300 gram per dag. Hou er wel rekening mee dat aardappelen volgens de voedingsdriehoek geen groenten zijn, maar een zetmeelproduct. Wat fruit betreft, adviseert de voedingshoek twee tot drie stukken per dag.

Vers, diepvries of blik?

Verse groenten, diepvriesgroenten en blikgroenten hebben nagenoeg dezelfde voedingswaarde, maar achter groenten en fruit in blik gaat wel nog een ander verhaal schuil. Aan blikvoeding worden namelijk bewaarmiddelen – en in het geval van groenten ook zout – toegevoegd. Blikfruit bevat ook veel meer suiker dan vers fruit.

Rauw of bereid?

Om van alle voordelen van groenten en fruit te kunnen genieten, eet je je groenten en fruit het best rauw. Groenten en fruit zitten namelijk boordevol vezels en vitaminen die met het koken verloren gaan. Ben je geen liefhebber van rauwkost – of heb je gewoon zin in afwisseling – dan kun je je groenten zachtjes ‘koken’. Let er dan wel op dat het water niet warmer wordt dan 41 graden.

Kun je ook teveel groenten en fruit eten?

Groenten en fruit kun je eten à volonté, zolang je je dieet maar evenwichtig en gevarieerd houdt. Schep behalve groenten en fruit dus ook wat aardappelen, rijst of pasta op je bord, en vergeet natuurlijk je stukje mager vlees, gevogelte of vis – of een lekkere vleesvervanger – er niet bij te bakken.