Gezond afvallen met (vette) vis op het menu

Gezond afvallen met (vette) vis op het menu

Artsen zijn het erover eens dat het gezond is om een à twee keer per week vis te eten. Vis zit namelijk boordevol essentiële voedingsstoffen die goed zijn voor je hart en je hersenen, en de slechte cholesterol in je bloed verlagen. Toch is de ene vis de andere niet …

Vette vis is het gezondst

Hoe witter de vis, hoe magerder. Voorbeelden van magere vissoorten zijn kabeljauw, schelvis, tong, snoek, schar en rog. Bekende voorbeelden van vette vis zijn zalm, haring, makreel en sardines. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar vette vis is gezonder dan magere vissoorten. Magere vis is op zich zeker wel gezond, maar bevat minder omega-3-vetzuren dan vette vis. Omega-3-vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken, maar die het wel nodig heeft om goed te functioneren.

Geniet, maar met mate

Hoewel vis erg voedzaam en caloriearm is, raden voedingsdeskundigen toch af om meer dan twee keer per week vis op je bord te scheppen. De meesten vissen leven namelijk in vervuild water en bevatten daardoor een hoeveelheid zware metalen zoals kwik en lood, maar ook dioxines en andere contaminanten. Omdat vissen die giftige stoffen opslaan in hun vetreserves, is vette vis doorgaans meer vervuild dan magere vis. Ook de plaats van vangst speelt een rol. Zo bevat vis uit Europese wateren meer giftige stoffen dan vis die in de Stille Oceaan werd gevangen. Meer weten over dioxines in ons voedsel.

Ga voor duurzaamheid 

Behalve vervuilde wateren, heeft ons milieu almaar meer te kampen met overbevissing. Toch is gekweekte vis niet noodzakelijk duurzamer dan gevangen vis, omdat gekweekte vis vaak gevoerd wordt met vismeel dat gemaakt wordt van gevangen vis. Duurzaam gevangen en gekweekte vis herken je aan het blauwe MSC-label.