De dieetmythen check – wat is goed en wat is fout?
De dieetmythen check – wat is goed en wat is fout?
Dieetmythen bestaan al zolang er diëten bestaan. Mensen zijn al eeuwen op zoek naar een eenvoudige en effectieve manier om snel en gemakkelijk af te vallen. Maar die manier is er niet, blijkt wel uit alle dieetsprookjes en fabels. We hebben er een aantal op een rijtje gezet en gecheckt wat er van waar is.
Dieetmythen nummer 1: Ontbijt zorgt voor meer honger
Wie ontbijt, heeft een grotere maag en dus de hele dag honger. Die uitspraak ken je vast wel. Voor wie zijn geliefde muesli of fruitontbijt niet wil missen; we kunnen je geruststellen. Dit is namelijk complete onzin! Mensen die regelmatig ontbijten zijn juist slanker dan mensen die de eerste maaltijd van de dag overslaan, aldus Amerikaanse onderzoeken.
Dieetmythe nummer 2: In de sauna smelten de kilo’s weg
In de sauna verliest u weliswaar 1-2 kg, maar dat heeft niets te maken het verbranden van vet. Het zou natuurlijk wel geweldig zijn. Het lichaam verliest gewicht doordat je keihard zweet. Het is dus alleen maar vocht wat je kwijtraakt. Niettemin heeft de sauna gezondheidsbevorderend effect; de saunasessies activeren je immuunsysteem en stimuleren je metabolisme.
Dieet sprookje nummer 3: vet is een dikmaker
Ook op deze dieetmythe hebben we kritiek. Ok, vet is calorierijk en kan voor een toename in gewicht zorgen als je er te veel van eet. Maar vet – de onverzadigde vetzuren- heeft ook belangrijke functies in het metabolisme van ons lichaam. En daarom is het belangrijk dat we voldoende gezonde vetten binnenkrijgen. Sterker nog, wie te weinig vet eet kan galproblemen krijgen. Hoeveel vet is dan gezond? Ongeveer 30% van de energie-inname per dag moet uit vet worden gehaald. Bij voorkeur van plantaardige oliën. Dat is ideaal.
Dieetmythe nummer 4: Suiker saboteert het afvallen
Suiker en diëten? Je hoeft geen expert te zijn om te weten dat deze twee niet echt bij elkaar passen. Voor zoetekauwen is dit dus slecht nieuws. Maar toch hoef je de suiker niet helemaal te laten staan. Stiekem is suiker ook belangrijk voor ons lichaam en kan het niet zonder suiker. Suiker is bijvoorbeeld de enige energiebron voor de hersenen! Maar dat betekent niet dat je repen chocolade en koekjes moet inslaan. Ons lichaam zet het zetmeel in aardappelen en granen om in suiker. En die hebben bovendien een hogere voedingswaarde en houden onze bloedsuikerspiegel stabiel.
Dieetmythe nummer 5: Eten na zes uur maakt je dik
Dat is alleen logisch als calorieën kunnen klok kijken. Maar dat is niet zo, dus klinkklare onzin. Het is veel beter om rustig te eten en van je avondmaaltijd te genieten. Ook al is het al 18.00 uur geweest. Ons lichaam telt alle calorieën, ongeacht de tijd. Zorg dus dat je totale dagelijkse calorie inname in balans is. Niet te veel en niet te weinig.
Dieetmythe nummer 6: van light producten val je af
Light producten zijn populair, maar helpen ze ook om af te vallen? Light betekent dat er 30% minder vet of suiker in een product zit. Maar daar wordt voeding niet per se gezonder of minder energierijk van. Neem bijvoorbeeld light chips: hoewel het vetgehalte 30% lager is, is het caloriegehalte een fractie lager dan van normale chips, omdat het vet wordt gecompenseerd door meer koolhydraten, suiker dus. Zelfs in light yoghurt of fruitkwark wordt het vet vervangen door suiker. Laat je niet foppen en lees het etiket voordat je deze producten in je winkelwagentje legt.
Dieetmythe nummer 7: Wie wil afvallen, moet alle koolhydraten schrappen
Hoewel koolhydraatarme diëten momenteel hot zijn, moet je geen wonderen verwachten. Het heeft daarom geen zin om ze uit je dieet te schrappen. Koolhydraatliefhebbers kunnen gewoon van hun boterham, aardappelen en pasta blijven genieten, maar dan wel in de volkorenvariant en met mate. Daarmee kun je je afvalplan gewoon in gang zetten.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden die laten zien dat de meeste dieetverhalen fabels zijn. Alleen met een caloriearm en uitgebalanceerd dieet val je af en kun je een gezond gewicht behouden. En dat is ook het concept van het Precon-dieet.